lördag 2 februari 2013

Soppan räddade finosherryn

Flaskan med finosherryn var i stort sett utdömd. Den var öppnad för ett tag sedan, men inget passade, testade kallskuret och att dricka naturellt. Var det helt enkelt så att riktigt torr sherry inte är gott? Nu hade flaskan stått öppnad i kylen ett tag och borde inte heller vara OK enligt konstens regler. Men skam den som ger sig - idag blev det bingo. Efter en dag på stan värmde vi en restsoppa från tidigare i veckan. Och på soppors och grytors vis så var också den godare än dagen för tillagningen. Det var en bönsoppa med pistou (i grunden baserad på Anna Bergenströms recept i Bonniers kokbok). Anpassningen var efter vad som fanns i kylen. Lite korngryn fanns kvar och behövde tas om hand - fick ersätta spaghetti. Och som sagt - den blev toppen med sherryn.



Bönsoppa med pistou

Satte först 2 dl krossade korngryn på kokning i vatten.

  • Bönsoppan:
2,5 liter kokande vatten till:

2 hackade gula lökar
3 små morötter och en palsternacka i små tärningar
140 g rotselleri i strimlorEn strimlad purjolök
en burk hela tomater
3 tsk salt
1 krm mald vitpeppar

Koka under lock tills helt mjuka, kanske 40 minuter. I med strimlor av en stor squash och puttra en stund till. Sist kokta stora vita bönor, kanske 4 dl men kan vara mer eller mindre, korngrynen och en sked torkad timjan. Fick koka ihop ungefär tio minuter. När allt är klart rör man i pistoun - då blir det en härligt doft!

  • Pistou:
Stöt 4 vitlöksklyftor i mortel med 1 krm salt. Mortla ner ungefär 25 basilikablad till en pasta. Rör i 5 msk olivolja, lite i taget. Blanda med ungefär 1 dl riven parmesan och krydda med svartpeppar.

Blir en fantastisk smaksättning i soppan!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar