måndag 23 december 2013

Julkakor med honung

Efter en kaffe med provsmakning beslutades att den här kryddiga småkakan direkt får kvala in som jultradition!



Recept - (hämtat från Köksalmanack 2013 sidan 166)

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl flytande honung
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kanel
  • 0,5 tsk malen nejlika
  • 50 g mandelspån (tog hackad vanlig mandel)
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat

Vispa smör, socker och honung ljust och poröst med elvisp. Tillsätt kryddor, mandel och mjöl blandat med bikarbonat. Blanda till smulig deg och tryck ihop den med händerna i bunken.

Gör en fyrkantig rulle, vira in i plastfolie. Låt ligga i kylen över natten.

Sätt ugnen på 175 grader. Skär med vass kniv rullen i ca 50 (Per skar ca 55) tunna skivor på en plåt med bakplåtspapper. Baka mitt i ugnen 10-12 minuter. (12 minuter i vanlig ugn blev bra). Låt kakorna kallna på plåten.


lördag 21 december 2013

Fluffig supersmoothie

Snabb lunchmellis i julfixartider. Energi!


Mixade:
  • En apelsin
  • En avocado
  • En liten banan
  • En clementin
  • 1/2 dl havregryn

När ihophackat blandade jag i en liten sked honung i röran med mixern på röra-läge.

Hade tänkt att sedan tänkt blanda i naturell yoghurt, men det blev ett sådant härligt och gott fluff så jag åt den som den var med sked! Sen laddad för ju!lförberedelserna igen


 
 

lördag 14 december 2013

Vitt vin och lördagspasta

Snabb middag behövs när tiden är knapp i julpyntartider. Och som så ofta är det enklaste bäst....


 
 
 
 
 

Tjocka spaghettirör
Champinjoner
En hackad vitlöksklyfta
Broccoli
Olivolja
Rostade pinjekärnor
Riven parmesan
 
 

Medan pastan kokade fräste jag champinjonerna. I med hackad vitlöksklyfta, fick fräsa med en stund. Broccolin fick förkoka två minuter i mikron och rinna av lite innan den blandades i och fick fräsas med. Olivolja i som smaksättning. Blandade med pastan. Pinjekärnor och parmesan som topping på varje tallrik.



 

måndag 4 november 2013

Marinerade ankbröst

Unnade oss rejäla ankbröst som först fick marinera i ljus soja, muscovadosocker, skal och saft av lime, cilifrukt, sesamolja och balsamvinäger.


Till dessa couscous med lite apelsinbitar, rucola, basilika och lite cashewnötter.

Drack ett torrt (men av typen Druvigt och Blommigt) Pinot Gris från Alsace till, blev lyckat!



lördag 2 november 2013

Äta i New York, oktober

 
Hamburgare kan dom! Här i lite lagom mindre storlek - trevligt, och till den en liten korg med perfekt friterade pommes frites.

 
Hittade en ukrainsk restaurang, fikade där den ena dagen och blev tvärlyckliga för att man här kunde dricka kaffe i porslinsmugg. Inte alltid vanligt i detta slit-släng-och skippa-disken-samhälle. Dagen efter prövade vi maten. Jag tog en blandad tallrik med en kåldolme (helt likt den svensk dito), några dumplings (fast de kallade pirog), korv, syrlig rödkålssallad. Först en rustik soppa med något slags kokt säd och grönsaker. Perfekt höstsoppa. Tog lite dijonsenap i, ska komma ihåg det till en annan gång!
 


 
Men det där med skräpet är en svårsmält historia. Vi gick ut varje morgon för en frukost. Gott och fräscht för det mest, t ex bagel, yoghurt med frukt och ett helt drickbart svart kaffe. Men den trista åsynen efteråt... Så här kunde det se ut:

 

torsdag 3 oktober 2013

Höstmat! Salviaäpplen till baconrullade lammjärpar

Det blev rätt gott om äpplen på vårt lilla äppelträd i år. Receptet stod i AoM-kokboken och kombinationen av söt-syrligt äpple, salvian och det rökta blev hellyckad.





Lammfärs (nästan 500 g, blandat med halv tsk salt och lite vitpeppar). Avlånga järpar kring vilka jag rullad bacon. Det höll faktiskt ihop riktigt bra.

Hämtade tolv stora salviablad i rabatten, grovstrimlade och kärnade ur sådär fyra av våra syrliga äpplen. Delade i halvor och skivade. Fräste salvian först lite snabbt, sen i med äpplen. Fräste dem lite mjukare, kryddade med salt och peppar.





Potatis till. Det fanns inte så många kvar så jag fixade en bönsallad också. Fast det var ju kikärter! Med lite grön paprika och 1,5 squash som jag grovtärnat och ångat mjuk i mikron. På detta en dressing med pressade lime, rapsolja, pressad vitlök, salt och peppar.

tisdag 1 oktober 2013

Makrillfiléer med gräslökssås

Enkelt och gott! Makrillen är fortfarande fin. Fiskhandlaren filéade åt oss när vi handlade. Men jag skar ändå bort kring benen som blir kvar efter ryggen - det är trist med ben...

Vände i ströbröd. Blev hur gott som helst.



Gräslökssås. Lät mild naturell yoghurt rinna av i kaffefilter. Blandade med hackad gräslök, lite pressad vitlök och salt

Potatisen fick koka i tryckkokaren. De var rätt stora så de blev kokning i 10 min i stället för vanliga åtta.

fredag 27 september 2013

Päron fixar äpplen

Per skördade från äppelträdet (gud vet vilken sort vi egentligen har, men en syrlig sådan är det) och gav sig i kast med Assistentens passertillsats. Äppelmos ska det bli.



onsdag 17 juli 2013

Smörfrästa salviablad smaskens till laxen

Flera har berättat hur härligt det doftar när man steker salviablad. Men jag har inte testat förrän nu. Klippte in lite blad från plantan i rabatten, rätt stora och kraftiga så jag delade dem
lite.


Men först andra tillbehör. Tog ett recept från Ekolådans Recept, eftersom jag hade kålrabbi också. Två skalade kålrabbi i bitar och ett gäng potatisar i en långpanna. Blandade det med olivolja, skal av en citron, två hackade vitlöksklyftor. Hackade en massa färsk oregano. Men den skulle jag lagt på efter att det kommit ut från ugnen - inte innan som jag gjorde nu. Då blir det smak och inte bränt
.













Eftersom Henning gärna hoppar över stekskorpan på laxen lagade jag den i mikron. Det var ju bara vi till maten. Då kan man koka fisken med full koll tills den är perfekt klar - inte överkokt.

Sist då salvian - det blir inte sista gången! Brynte tomater i halvor och i mitten av stekpannan fick salviabladen bli alldeles frasiga. Gott!

tisdag 16 juli 2013

Trädgårdspesto!

Man tager vad man haver i rabatt och kruka! Med lite vitlök och annat kan man få till en god och användbar pestoröra.

Hämtade in rejält med citronmeliss från trädgården och klippte basilika från krukor inomhus.












Mixade citronmeliss och basilikan så de hackades ihop. Pressade i en klyfta vitlök. Blandade med salt, lite valnötter och cashew. Sedan så mycket olivolja så det gick att mixa ihop till en bra röra.




Det mesta av röran vände jag ner i värma vita bönor.




De grönfärgade bönorna åt vi sen tillsammans med stekt korv och broccoli.

måndag 15 juli 2013

Saffransrisotto, pilgimsmusslor och fänkål

    Strimlad fänkål.

    Först ett bra tillbehör. Finstrimlad fänkål som får ånga till sig ett par minuter i mikron med en skvätt vatten för att slakas av lite. Häll av vattnet, i med lite olivolja, salt och skalrasp av en citron. Jag säger bara

    citronskal - milt och aromatiskt, blir sällan fel!


     

     

     

     

     

     

    Saffransrisotto

    Två schalottenlökar, två vitlöksklyftor, finhackade, frästa i olivolja. Ca 3,5 dl arborioris att fräsa med en stund, tillsammans med ett paket saffran. Sen 2 dl vitt vin och första omgången av buljongen (totalt ca 9 dl hönsbuljong). Rör om och koka in fint tills det är klart. Rörde sist i finriven lagrad ost (ca 140 g) i stället för parmesan. Blev hur gott som helst.


    Till detta pilgrimsmusslor, frästa i smör. Tillhör det godaste jag vet! Kanske det godaste...

     

     

     

     

    Vin till

    Bonterra Chardonnay brukar vara ett säkert kort när man vill ha något lite fylligare. Testade Brocard Petit Chablis (Sainte Claire) också - borde vara lite för friskt, men tyckte inte det blev så tokigt heller nu. Eller så var koncentrationen mer på  Rosa Pantern-filmen som vi kollade på, vem vet...














    söndag 14 juli 2013

    Lovsång till ostronskivling

    Denna härliga svamp! Lätthanterlig, god, matig och finns ofta som ekologisk.


    Idag i ett blandat grönsaksfräs till pasta. Squash, röd paprika, lite färsk röd lök, vitlök, några minitomater och så svampen i bitar då. Den fick steka längst tid i grytan, sen squashen tills det mesta av fuktigheten puttrat bort. Efter det paprikan med vitlöken. Sist färsklöken och tomaterna. Salt och svartpeppar.


    Pastan var dinkelpasta med spirulina. Säkert nyttigt, men skum färg blir det...



    onsdag 26 juni 2013

    Tomatsoppa med scones

    Scones bakade i muffinsform (smorda). En sats rätt perfekt i formen för 12 stycken.

    Tomatsoppa av krossad tomat från burk, hackad rödlök, chilipulver, vitlök, buljong. Smaksatt med vit kräm-balsamvinäger.


    söndag 23 juni 2013

    Aubergine gratinerad i ugn med tomater, oregano och mozzarella

     
     
    • 215 graders ugnsvärme (varmluft)
    • Skivor av två auberginer, först mjukstekta i stekpanna. I form, varvade med tomatskivor och färsk oregano (rejält med hackade blad).
    • Först i ugnen 6 minuter utan ost.
    • Sedan 10 minuter med skivad mozzarella.
    Gott!
    
     
     
    Et voilá!

    fredag 29 mars 2013

    Soppa med saffran och citron

    Just nu är jag helt insnöad på soppor av olika slag och testar med det jag hittar i skåpen. Långfredagssoppan med bland annat torsk, saffran och citron blev riktigt lyckad med harmoniska smaker.

    Synd att jag inte får till det med bildöverföringen från Picasa numera, får hitta en annan lösning. Det var en vacker soppa minsann.

    Jag hackade en stor lök och finhackade 3 vitlöksklyftor.
    Fräs i olja i gryta en stund. Sedan i med en rejäl bit rotselleri, grovriven, samt en påse saffran. Fräs en stund till - nu börjar det bli härlig doft att njuta av.

    Delade hela tomater från två burkar. Själva tomat"spadet" var använt sedan tidigare, så här använde jag bara själva tomaterna i mindre bitar. Tomaterna ner i grytan, tillsammans med skalrasp och saft från en citron och en liter fiskbuljong.

    Det hela fick stå och puttra fint medan jag åkte hemifrån till ett träningspass. Det är nog poängen med soppkokeriet - att det får ta sin tid. Henning lovade sänka plattan till minimum efter en dryg timme.

    Väl hemkommen hackade jag en zuccini i små bitar som fick landa i soppan för att bli mjuka. Lite finmalen vitpeppar också. Sopptallrikar på värmning och ugnen på grill för att fixa lite vitlöksbröd. Torsk var tinad sen tidigare  (ska man ha Kravmärkt torsk får det bli fryst, köper en stor låda då och då via Ekobeställarna så finns det stora fina filebitar att använda när det behövs). Fisk i mindre bitar blir klara på ett par minuter, så fisken fick vänta tills det allra sista.

    Okomplicerat och gott med vitlöksbröd och ett glas vitt.

    lördag 16 mars 2013

    Thaikryddad kål till kyckling

    Lördagslunch efter en sväng till Ikea. Vi åt stekt kycklingbröstfilé från hel kyckling. (Benen ska kokas till fond snart). Till detta bulgur och vitkål med god kryddning.

    En bit vitkål och en purjolök i strimlor. Fräs i gryta tills mjuk och har fått färg. I med riven färskt ingefära, ett par pressade vitlöksklyftor och hackad färsk koriander samt lite hönsbuljong där jag rört ner en klick thaichilipasta. Fick salta lite till på det hela.

    tisdag 12 mars 2013

    Citronskal lyfte rotfruktstillbehören

    Det är så kul när det enkla blir det goda. Nya grönsakslådor kommer i morgon, så det var dags att rensa de kvarvarande rotfrukterna. Det fanns lite palsternacka, en jordärtsskocka, ett par morötter och en bit redan skalad kålrot. De skalade tärningarna fick puttra sig mjuka i hönsbuljong. När de var klara kryddade jag med svartpeppar och salt - och själva pricken över i - rasp från skalet av en citron. Det blev toppen.


    Åts med nyheten svartkål (hört talas om men aldrig ätit eller köpt så jag slog till på matmässan på Eriksberg för ett tag sedan) och broccoli. Bägge lättkokade i mikron. Det mystiska vita på tallriken är faktiskt stekt torsk - men det kan man knappast fatta när man ser bilden.

    Fast det blev ingen bild. Vajsing på överföringen, denna teknik...grr....

    lördag 2 februari 2013

    Soppan räddade finosherryn

    Flaskan med finosherryn var i stort sett utdömd. Den var öppnad för ett tag sedan, men inget passade, testade kallskuret och att dricka naturellt. Var det helt enkelt så att riktigt torr sherry inte är gott? Nu hade flaskan stått öppnad i kylen ett tag och borde inte heller vara OK enligt konstens regler. Men skam den som ger sig - idag blev det bingo. Efter en dag på stan värmde vi en restsoppa från tidigare i veckan. Och på soppors och grytors vis så var också den godare än dagen för tillagningen. Det var en bönsoppa med pistou (i grunden baserad på Anna Bergenströms recept i Bonniers kokbok). Anpassningen var efter vad som fanns i kylen. Lite korngryn fanns kvar och behövde tas om hand - fick ersätta spaghetti. Och som sagt - den blev toppen med sherryn.



    Bönsoppa med pistou

    Satte först 2 dl krossade korngryn på kokning i vatten.

    • Bönsoppan:
    2,5 liter kokande vatten till:

    2 hackade gula lökar
    3 små morötter och en palsternacka i små tärningar
    140 g rotselleri i strimlorEn strimlad purjolök
    en burk hela tomater
    3 tsk salt
    1 krm mald vitpeppar

    Koka under lock tills helt mjuka, kanske 40 minuter. I med strimlor av en stor squash och puttra en stund till. Sist kokta stora vita bönor, kanske 4 dl men kan vara mer eller mindre, korngrynen och en sked torkad timjan. Fick koka ihop ungefär tio minuter. När allt är klart rör man i pistoun - då blir det en härligt doft!

    • Pistou:
    Stöt 4 vitlöksklyftor i mortel med 1 krm salt. Mortla ner ungefär 25 basilikablad till en pasta. Rör i 5 msk olivolja, lite i taget. Blanda med ungefär 1 dl riven parmesan och krydda med svartpeppar.

    Blir en fantastisk smaksättning i soppan!




    måndag 28 januari 2013

    Fänkålstorsk med romsås

    Man får se upp i kyldisken. Nej jag ville inte ha någon mystisk "mix-caviar", bara vanlig röd stenbitsrom. Jag plockar försiktigt och kollar hyllkanten. Hemma ser jag att det jag köpte var - Mixcaviar. Nåväl, bara att se glad ut och använda.

    Fänkålstorsk med romyoghurtsås


    Åt med kokt hirs, ett kul litet sädesslag med gamla anor. Ska vara rikt på mineraler och i vilket fall är det trevlig att hitta lite alternativ till det ofta långtransporterade riset. Medan hirsen kokade och stod sin kvart för att sätta sig gjorde jag resten.




    Yoghurt på avrinning i kaffefilter. Denna fantastiska grund till allehanda kalla såser. När väl avrunnen blandade jag yoghurten med någon matsked majonnäs, ett par matskedar hackad rödlök och lite dill. Sist rörde jag i kaviaren.




    Hettade upp vitt vin, lite vatten (totalt 1,5 dl)  och en halv fiskbuljongtärning i skål i mikron. Kokade strimlor av en halv fänkål i skålen i ungefär tre minuter.



    Torskbitar fick sist koka i det hela. Mikron är fiffig för kokning av fisk. Minimal risk för sönderkokning och man kan ha full koll på att det inte blir överkokt och trist. Våra fyra stora bitar, delade i mindre fick koka på 500 w, vände runt var tredje minut, totalt nio minuter. Man kan nog minska något på tiden där.


    söndag 27 januari 2013

    Comfort food - macaroni & cheese

    En småsnöig och snålblåsig dag kräver snäll mat nät man kommer in igen efter promenaden... Varför inte den amerikanska barnfavoriten? Hade förberett pasta och vit sås innan vi gick ut så det blev klart rätt snabbt.

    Ett paket stora makaroner (500 gram).

    Vit sås:
    7 dl mjölk
    4 msk vetemjöl
    en msk smör

    Varvade med 200 g finriven västerbottensost i smord form. 225 graders ugn i 20 minuter.

    Åt med broccoli och finriven morot.

    Klart!




    Älgfransyska som fredagsmat

    Henning fick instuktioner via sms. "Sätt på ugnen. Putsa köttbiten. Bryn runt om i stekpanna, salta och peppra. Sätt termometer i köttet och ställ i ugnen. Har vi inte kommit hem när den är 70 grader så ta ut den". Fick frågan "hur många grader i ugnen". Jag föreslår 175 grader.

    
    Älgfransyska




     
    Köttet låg insvept fint när vi kom hem och kunde fokusera på att skala och skiva potatis tunt och göra en rödvinssås. Potatisen skulle ugnsstekas med olja, salt och timjan. Broccoli kokade vi lätt i mikron.

    Till efterrätt tog vi kaffe och en tårta som Henning fått med hem från praktiken på Le Pain Francais.



    
    


    Chilenare